Freeport, ME
The Mallett House is a two-story wood-framed house located in downtown Freeport, ME and is one of several worker cottages built in 1886 for employees of the local shoe factory.  It is currently used as a community center and office space.  BSC guided the design team in the deep energy retrofit of the house, carefully assessing the existing condition to determine which retrofitting approaches were appropriate and what, if any, additional measures were needed to preserve the durability of the individual components of the building.
Lexington, MA
MIT Lincoln Laboratory comprises multiple buildings that form the Lexington, MA campus.  BSC was retained to investigate leaks and significant condensation problems at one such building.  Through field investigations BSC identified the sources of water intrusion and the mechanisms and conditions contributing to the condensation problems.  As the Architect of Record for the repair and rehabilitation of the laboratory, BSC provided construction documents and specifications that both addressed the existing problems and made additional improvements to extend the service life of the building.  The...
New England
BSC investigated floor issues at a 4 year old wood frame mixed use building (office and residential) in Climate Zone 5A. This work was prompted by severe subfloor rot at areas above a slab on grade. BSC was asked to determine the cause of the damage, ascribe responsibility, and provide recommendations for build-back in a moisture-safe manner.The finish floor is rubber-backed carpet tile, adhered to the OSB subfloor; removing the carpet tile revealed black staining at problem areas. The same subfloor and carpet were used over the basement, which had no moisture problems or black staining....
West Edmeston, NY
Located on several acres of land, the house was designed as a simple, energy-efficient and comfortable home that offers single-story living.  The house features three bedrooms, two and a half baths, an open living, dining and kitchen area, full basement as well as an attached garage.  The large sliding doors on the south and west walls offer beautiful views of the woods surrounding the house as well as the pond located at the front of the property.  The high-performance enclosure includes 4” of rigid foam insulation on the exterior of the walls with 2” of closed-cell spray foam inside the...
New England
Complaints of intermittent sewer gas odors were reported in a two-story commercial building that included a restaurant and other tenant stores. BSC was retained by the building owner to help locate the cause of the odor. BSC testing to locate the odor included measuring pressure relationships between the building spaces under various conditions, reviewing a timeline of climate conditions during the time when the odor had been reported (wind speed, temperature, humidity, barometric pressure) and induced pressure differences to amplify the odor. During the investigation, a failed make-up air...
Gaithersburg, MD
The Net Zero Lab House, located at the National Institute of Standards and Technology (NIST) in Gaithersburg, MD, is designed as a typical residence for a family of four in the Gaithersburg area. Through use of a high performance thermal enclosure and a building orientation which supports installation of a south-facing photovoltaic array, this 2,700 sq. ft., two-story, three or four bedroom, three bathroom house is designed to consume less energy than it generates on an annual basis. The primary air barrier of the house is formed by a continuous fully-adhered membrane applied over the roof...
Boston, MA
The Old Colony public housing project underwent a major redevelopment that replaced 1940s-era brick low-rise housing units with new mid-rise and townhome apartments as well as a community center. As part of an integrated design and construction team, BSC provided consulting services on the durability, energy efficiency, and constructability of the building enclosure, beginning at the earliest stages of design. This included participation in design charrettes that established building enclosure goals and determined the particular assemblies that would meet those goals. BSC also performed...
Roxbury, MA
Two connected early twentieth century brick mill buildings were renovated and converted into 62, mixed-income, energy efficient residential units with a total of 98,000 square feet. The buildings, which have been vacant for 25 years, were originally part of the Highland Spring Brewery and later used as a pickle factory and the Oliver Ditson music publishing building. BSC provided building enclosure consulting services during the design phase of the project. An initial assessment of the existing enclosure conditions indicated that there had been freeze-thaw brick damage on the exterior of the...
Upstate New York
BSC investigated the cause of efflorescence staining at a recently-reclad pool and recreation building in upstate New York. This efflorescence staining was occurring at the top of the exterior brick veneer, during the first winter after the completion of the project. Efflorescence is caused by liquid water transport of dissolved salts through porous materials, followed by evaporation and recrystalization of the salt, resulting in the visible staining. In the field investigation, differential interzonal pressure measurements were taken to “pressure map” the pool and surrounding spaces, thus...
Upstate NY
BSC investigated a 25-year old precast wall warehouse that was experiencing moisture and staining issues at the office space walls.  The moisture issues originated at the exterior walls above the 2nd floor office ceiling, and were ascribed to seasonal condensation/frosting issues that then melted. Examining the building revealed that although the 2nd floor walls were well insulated (with 2” rigid foam), the walls above the suspended ceiling were uninsulated, providing a cold condensing surface of the bare precast panels.  Interior-generated moisture (from occupancy) could easily reach the...

Pages